bahan2:-
5 ekor ikn kembong
cili giling
bawang merah(kisar)
bawang puteh(kisar)
halia(kisar)
serai(kisar)
daun kesum
daun ketumbar
bunga kantan
asam jawa @ asam keping
minyak masak
cara membuatnya:-
tumis bawang merah+puteh sampai nek bau dan garing
masukkan cili giling dan asam jawa
kemudian masak bahan tersebut sehingga naik minyak
masukkan ikan dan masak bersama sambal tumis td
kemudiaan masukkan bunga kantan, daun kesum ngn daun ketumbar..masukkan air, garam n serbuk perasa hilal (BUKAN AJINAMOTO, NANTI RMBOT GUGUR DAH JDIK BOTAK)
masak sehingga mendidih dan hidangkan..
*jika suke sila masukkan buah tomato untuk lagi sedap!!!!)
hoooyeeehhhh!!pasni pasti suamiku tersenyum gumbiraaaaaaaaaaaaaaa!~(^)+(^)
Ahad, 15 Mei 2011
untuk bakal suamiku (ikan kemb0ng asam pedas) (*______________^)
Dicatat oleh Hashim umie di 9:33 PG
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
3 ulasan:
suka ar masakkan ni..maseh byk2 cyg! (*_________________^)
t cyg msk tuk abg yeee..(^____^)
nak3...x sbr sgt nak rasa cyg msk..huhu
Catat Ulasan