BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Ahad, 15 Mei 2011

untuk bakal suamiku (ikan kemb0ng asam pedas) (*______________^)


bahan2:-
5 ekor ikn kembong
cili giling
bawang merah(kisar)
bawang puteh(kisar)
halia(kisar)
serai(kisar)
daun kesum
daun ketumbar
bunga kantan
asam jawa @ asam keping
minyak masak

cara membuatnya:-

tumis bawang merah+puteh sampai nek bau dan garing
masukkan cili giling dan asam jawa
kemudian masak bahan tersebut sehingga naik minyak
masukkan ikan dan masak bersama sambal tumis td
kemudiaan masukkan bunga kantan, daun kesum ngn daun ketumbar..masukkan air, garam n serbuk perasa hilal (BUKAN AJINAMOTO, NANTI RMBOT GUGUR DAH JDIK BOTAK)
masak sehingga mendidih dan hidangkan..

*jika suke sila masukkan buah tomato untuk lagi sedap!!!!)
hoooyeeehhhh!!pasni pasti suamiku tersenyum gumbiraaaaaaaaaaaaaaa!~(^)+(^)

3 ulasan:

~ AsynC 4eveR ~ berkata...

suka ar masakkan ni..maseh byk2 cyg! (*_________________^)

Hashim umie berkata...

t cyg msk tuk abg yeee..(^____^)

~ AsynC 4eveR ~ berkata...

nak3...x sbr sgt nak rasa cyg msk..huhu